Wat we doen
Dagcentrum Nederheem
Nederheem biedt een veelzijdig en aangepast aanbod van dagondersteuning voor volwassenen met een verstandelijke beperking, evenals voor diegenen met bijkomende problematieken, zoals gedrags-, psychische of andere uitdagingen. Het dagcentrum richt zich op het bieden van activiteiten die zijn afgestemd op de interesses, mogelijkheden en behoeften van de cliënten, met als doel om vaardigheden te behouden of verder te ontwikkelen.
De cliënten nemen deel aan het activiteitenaanbod gedurende de dag en keren ’s avonds terug naar hun thuissituatie. Indien gewenst, wordt het vervoer van en naar huis verzorgd door het dagcentrum.
Er is binnen het dagcentrum ruimte voor zowel cliënten die extra structuur en begeleiding nodig hebben, als voor diegenen die minder structuur en begeleiding wensen. Het aanbod is dus flexibel en wordt op maat gemaakt, afhankelijk van de specifieke behoeften van iedere cliënt. Dit kan zelfs één-op-één-begeleiding inhouden als dat noodzakelijk is.
Ons dagcentrum is gelegen te:
Heurkensberg 3
3700 Tongeren
Huis Bergerhof
Huis Bergerhof is een woonvorm voor personen met een matige of ernstige verstandelijke beperking voor wie thuis wonen omwille van diverse redenen niet langer haalbaar is. Sommige bewoners verblijven er continu, anderen gaan een dag, dagdeel of weekend naar huis.
De doelstelling is het creëren van een echte, fijne, gezellige thuissituatie. De zelfstandigheid van de bewoner wordt optimaal benut daar waar mogelijk en ondersteund daar waar nodig.
Huis Bergerhof huisvest 2 leefgroepen:
De zorggroep
De ‘Zorggroep’ zijn deze bewoners die niet meer kunnen deelnemen aan het aanbod van het dagcentrum om diverse redenen: het is er te druk, kunnen activiteiten omwille van verstandelijk te beperkt niet aan, of omwille van de leeftijd is het niet meer mogelijk om nog op dergelijk niveau actief bezig te zijn.
In de woonvorm wordt er een aan hen aangepast activiteitenprogramma aangeboden.
De structuurgroep
Deze groep bestaat uit bewoners met een verstandelijke beperking en bijkomende gedrags- en/of psychische problemen. Deze bewoners krijgen in samenwerking met het dagcentrum een aangepast activiteitenprogramma.
Tijdens weekenden, avonden en vrije momenten krijgen zij binnen Huis Bergerhof eveneens een aangepast programma aangeboden. Omwille van het feit dat voor sommige van deze bewoners het samenwonen met anderen moeilijk is, zijn er ook begeleide individuele activiteiten en/of kamermomenten. Samenwonen graag als het kan (wanneer de zorgvrager het aankan) maar niet omdat het moet.
Huis Bergerhof is gelegen te:
Heurkensberg 3
3700 Tongeren
Huis Piringen
Huis Piringen is een groepswoning, landelijk gelegen in het dorp Piringen te Tongeren. De bewoners die er verblijven kennen nog een vrij hoge graad van zelfredzaamheid en hebben slechts in beperkte mate toezicht en ondersteuning nodig.
Overdag tijdens weekdagen nemen ze deel aan de activiteiten van het dagcentrum Nederheem. Ze vertrekken ‘s morgens met hun busje naar het “werk” en komen ‘s avonds weer thuis.
Vrije tijd en weekenden worden ingevuld met activiteiten die hen interesseren. Ze nemen deel aan huis- en tuinonderhoud, assisteren bij kookactiviteiten, was- en plastoestanden of doen - onder begeleiding - mee aan activiteiten die in het dorp door verenigingen georganiseerd worden. Kortom… de bewoners van Huis Piringen proberen in de mate van het mogelijke zoveel mogelijk deel te nemen aan het dorpsleven (inclusie). Daarnaast nemen de bewoners ook deel aan allerhande activiteiten buiten Tongeren, georganiseerd door externe organisaties.
Huis Piringen is gelegen:
Tomstraat 81
3700 Tongeren
Individuele begeleiding
Individuele begeleiding
De dienst Individuele Begeleiding biedt ondersteuning in de vorm van individuele psychosociale begeleiding (ambulant of mobiel). Het aanbod situeert zich op allerlei vlakken en kan gaan van eenvoudig advies tot meer praktische ondersteuning zoals effectief assisteren of aanleren.
Ambulante en mobiele begeleiding
Nederheem vzw heeft eveneens een aanbod met betrekking tot ambulante en mobiele begeleiding. Tijdens de verkennende intake gebeurt een verkenning van de noden en de vragen die er zijn en wordt nagegaan in welke mate Nederheem vzw een antwoord zou kunnen bieden op de problematiek. Hierbij wordt uitgegaan van een ondersteuning/begeleiding die op basis van kennis en expertise een oplossing of verlichting zou kunnen bieden.
Het aanbod kan zich situeren op allerlei vlakken, gaande van adviseren tot meer praktische ondersteuning zoals assisteren of aanleren. Tijdens deze begeleidingsmomenten kan er ook nagegaan worden of er nood is aan andere externe specialisten voor advies of verdere begeleiding, en worden mits akkoord ook de eerste contacten met deze externe diensten en deskundigen gelegd.
De begeleidingsmomenten kunnen doorgaan binnen de lokalen van de vzw (ambulante begeleiding) of bij de zorgvrager thuis (mobiele begeleiding) of een combinatie van beiden. Vanuit Nederheem vzw wordt altijd een gepaste en gebruiksvriendelijke aanpak geadviseerd en indien nodig ondersteuning geboden in de praktische uitwerking ervan.
Ouders, cliënten die beroep doen op onze ambulante of mobiele begeleiding krijgen vanaf de start eenzelfde vaste begeleider toegewezen. Dit is belangrijk om het noodzakelijke wederzijdse vertrouwen op te bouwen. Het is ook deze vaste begeleider die de vragen verkent, adviezen formuleert, andere deskundigen raadpleegt of inschakelt en ondersteunt bij het uitvoeren van de voorgestelde adviezen of aanpak..
De duur van dergelijke begeleidingsmomenten varieert van minimaal 1 uur tot maximaal 2 uur.
Steun ons
Voor schenkingen aan Nederheem vzw van een minimumbedrag van 40 euro wordt een fiscaal attest afgeleverd.
Het rekeningnummer is :
IBAN BE75 4538 2711 5151
BIC KREDBEBB